Vi venter på EMD
Mens vi venter på EMD Mange venter i spenning på avgjørelsen fra EMDs storkammer i saken om norsk tvangsadopsjonspraksis som…
I barnevernloven gis barneverntjenesten et særskilt ansvar for å avdekke og forebygge omsorgssvikt og andre sosiale problemer.
Barneverntjenesten yter hjelp i hele landet. Alle kommuner i Norge må ha en barneverntjeneste, da dette er en lovpålagt tjeneste som er hjemlet i barnevernloven.
En av hovedoppgavene til barneverntjenesten er å sikre at barn og unge får en trygg oppvekst. Barnevernets arbeid er å gi hjelp og støtte slik at hjemmet skal kunne makte sitt oppdrageransvar, men det har også plikt til å gripe inn hvis dette ikke nytter.
Blir barnevernet kjent med at barn lider overlast, som kan skade deres helse og utvikling, er det barnevernets oppgave å ivareta de mest utsatte barna. I slike tilfeller har barnevernet en lovbestemt plikt til straks å undersøke hvordan barnet har det, og om nødvendig sette i verk tiltak.
Barneverntjenesten kan gjøre inngrep i familiene for å sikre at barn får de oppvekstsvilkår de trenger. Barneverntjenesten kan settes i gang hjelpetiltak først, for så gå over til omsorgsovertakelse og plassere barnet i fosterhjem eller på institusjon om det er behov for det.
Barnevertjensestens oppgaver er å hindre at problemene får langtrekkende konsekvenser. I følge barnevernloven §§ 4-2 og 4-3 er barneverntjenesten forpliktet til å gjennomgå og vurdere alle meldinger som kommer etter §§ 4-2 og 4-3.
Når barnevernet skal vurdere hvilke tiltak som skal gjøres etter barnevernloven, skal det etter barnevernloven § 4-1 alltid legges avgjørende vekt på hensynet til barnets beste. Dette gjelder spesielt for tvangsvedtak etter barnevernloven kapittel 4, da disse tiltakene er særlig inngripende. Hensynet gjelder for øvrig for alle vedtak etter loven.
Barnevernstjenesten må også ivareta hensynet til at det mildeste inngrep benyttes før mer inngripende tiltak.
Som eksempel må hjelpetiltak etter barnevernloven § 4-4 alltid prøves før det treffes vedtak om omsorgsovertakelse etter § 4-12. Konsekvensen av dette er at i de tilfellene barnevernet finner at vilkårene for eksempelvis omsorgsovertakelse er oppfylt, skal de vurdere om formålet kan oppnås med et mindre inngripende hjelpetiltak i hjemmet.
Mens vi venter på EMD Mange venter i spenning på avgjørelsen fra EMDs storkammer i saken om norsk tvangsadopsjonspraksis som…
Samværsseier for foreldre og barn Jeg har tidligere etterlyst klar handling fra avgjørende organer etter de klare domfellelsene av Norge…
Nye muligheter Vi avsluttet fjoråret med flere avgjørelser hvor resultatet ble samværsordninger som var vesentlig bedre enn det barnevernstjenesten la…
Oppsiktsvekkende av barnevernstjenesten? I flere tidligere innlegg har jeg kommentert de oppsiktsvekkende dommer som har kommet mot Norge i EMD…
Objektivitetsplikten Barnevernet har åpenbart, som alle offentlige organer en objektivitetsplikt. Dette er en plikt som vi for ofte ser at…
Barnevernet må håndteres Gjennom vårt arbeid med barnevernsaker ser vi at et gjentakende problem er vanskelig kommunikasjon og relasjon mellom…
Måling av samvær Mange måneder har gått siden den første av en lang rekke dommer fra EMD med kritikk av…
Er strategien fra barnevernet riktig? Foreldre som er utsatt for en prosess mot barnevernet får raskt oppleve hvordan det er…
Barnevernsystemet og synsing I en sak jeg hadde nylig gikk to sakkyndige gjennom en lang rekke med forskning som helt…
Er Norge fremst? Vi i Norge liker å slå oss på brystet og fremheve alle de områder hvor vi ligger…
Rett fra rettsak Jeg bistod nylig en klient i sak om omsorgsovertakelse i Fylkesnemnda, som resulterte i at klienten fikk…
Seier i høyesterett – opphever kjennelse i sak om tvangsadopsjon Like før jul avsa høyesterett en avgjørelse i en sak…
Har barneverntjenesten god rettstilstand? I flere tidligere innlegg har jeg kommentert de oppsiktsvekkende dommer som har kommet mot Norge i…
Hva betyr en reform? En reform er en forandring av de bestående forhold, som er, eller er ment å være,…
Saksbehandlere innenfor barnevern Vi opplever gjennom undersøkelser at saksbehandlere i barnevernstjenesten antar eller går ut i fra at en bekymringsmelding…
Generelt om hjelpetiltak Barnevernstjenesten har en plikt å yte hjelpetiltak, jf. lovens § 4-4. Det er adgang både til frivillige…
Planer: § 4-15 Barneverntjenesten skal først og fremst utarbeide en tiltaksplan for barn og familier som mottar hjelpetiltak fra barneverntjenesten. Dersom barnevernstjenesten overtar…
Avlastningstiltak Avlastningstiltak: for eksempel støttekontakt (mye brukt), barnevaktordning, weekend-hjem osv. Hjemkonsulent Hjemkonsulent: en kommunalt ansatt som kommer hjem og forsøker å…
Barnevernstjenesten har en plikt å yte hjelpetiltak, jf. lovens § 4-4. Det er adgang både til frivillige tiltak og til…
I flere situasjoner har barnevernstjenesten en plikt til å gripe inn og iverksette tiltak ovenfor barnet og familien: Når et barn…
En undersøkelsessak skal åpnes dersom det er “rimelig grunn til å anta” at et barn lever under forhold som gir…
Barneverntjenesten mottar ofte meldinger fra ulike personer og aktører som er bekymret for et barns omsorgssituasjon. Slike meldinger kalles «bekymringsmeldinger»,…
© 2025 Svortevik Solutions