Omsorgsovertakelse

Et vedtak om omsorgsovertakelse etter barnevernloven § 4-12, innebærer at barnet flyttes ut av hjemmet, og barneverntjenesten overtar den daglige omsorgen for barnet. Barnet vil da bli plassert i fosterhjem eller en institusjon for å få faktisk omsorg. Rent juridisk betyr det at det er barneverntjenesten som får ansvaret for omsorgen i forelderens sted. Dette følger av barnevernloven § 4-18. Når vedtaket effektueres flyttes barnet om nødvendig med tvang.

Foreldre vil imidlertid ha «foreldreansvar» for barnet, hvilket innebærer at de har bestemmelse i personlige forhold, som for eksempel valg av skole.

Omsorgsovertakelse er noe av det mest inngripende barnevernet kan gjøre. Det betyr at det må foreligge en betydelig omsorgssvikt fra foreldrene og at hensynet til barnets beste må tale sterkt for omsorgsovertakelse. I følge forarbeidene til loven må forholdene for barnet være klart uholdbare. Det er ikke slik at ethvert avvik fra normale normer eller situasjoner er ikke berettiget for omsorgsovertakelse.

Som en hovedregel skal det oppnevnes advokat i de tilfellene der det er aktuelt med omsorgsovertakelse. Unntaket er situasjonen der foreldrene har samtykket til dette. Oppnevningen skjer uten offentlig behovsprøving.

Det følger av loven ( §4-13) at et vedtak om omsorgsovertakelse skal iverksettes innen 6 uker fra vedtaket ble truffet i nemnda. Det er uten betydning når partene (foreldrene) får vedtaket. Om vedtaket ikke er iverksatt innen denne frist må det fremmes ny sak, og kommune kan få bot, § 6-9. Dette av hensyn til barnet.

Etter barnevernloven § 4-12 stilles det opp en rekke vilkår for å kunne gjøre vedtak om omsorgsovertakelse. I rettspraksis legges det til grunn at selv om vilkårene er oppfylt, skal det gjøres en skjønnsmessig vurdering av om inngrepet skal iverksettes. Dersom det er slik at barnet lever under forhold som gjør at dets helse eller utvikling utsettes for skade eller alvorlig fare og dette vedvarer, er utgangspunktet at barnevernet må overta omsorgen.

Overtakelse av omsorg må skje etter en samlet vurdering av hva som er til barnets beste og om selve flyttingen kan ha negative konsekvenser for barnet. Det vesentlige er at barnet vil få en bedre omsorgssituasjon enn det barnet opprinnelig hadde. Dersom det viser seg at barnet har det best hjemme, til tross for en viss omsorgssvikt skal barnet få bli i hjemmet.

Ved vurderingen av om det skal fattes vedtak om omsorgsovertakelse skal barnevernstjenesten legge til grunn de forholdene som foreligger på tidspunktet for vedtaket – nå-tidspunktet. Dette betyr at de skal se bort ifra situasjoner som har gått over, og situasjoner de tror kan oppstå i fremtiden.

Etter barnevernloven § 4-12 kan det fattes vedtak om omsorgsovertakelse i følgende tilfeller:

Omsorgsovertakelse krever også at det ikke er tilstrekkelig med hjelpetiltak etter § 4-4 eller ved tiltak etter §§ 4-10 eller 4-11. Dette følger også naturlig av prinsippet om at mildeste inngrep skal forsøkes først.

Etter barnevernloven § 4-8 kan vedtak omsorgsovertakelse treffes ved fødselen. Dette er et særdeles inngripende vedtak som krever at det er helt åpenbart sannsynlig at barnet vil bli utsatt for omsorgssvikt. Denne typen omsorgsovertakelse er mest praktisk i tilfeller hvor foreldre har omfattende rusproblemer og er klart er ute av stand til å gi barnet tilstrekkelig omsorg.

Barneverntjenesten til barn
Samvær til besvær

Samvær til besvær

Samvær og omsorgsoverakelse I det store flertall av avgjørelser om omsorgsovertakelse og samvær presiseres det at det samvær som fastsettes…

Ny familie gjenforent

Ny familie gjenforent

Familieplassering og virkemidler Familieplassering er et virkemiddel som alt for sjeldent tas i bruk. Jeg bisto nylig et barn som…

Anonyme bekymringer

Anonyme bekymringer

Bekymringsmeldinger Den siste tiden har vi registrert en økning i undersøkelsessaker som er åpnet på bakgrunn av anonyme bekymringer og…

Hvor frivillig er en “frivillig plassering” ?

Hvor frivillig er en “frivillig plassering” ?

Blir barnet plassert frivillig? Barnevernloven § 4- 4 femte ledd hjemler frivillig plassering av barn i fosterhjem eller institusjon. Det…

Endring i reglene om foreldreansvar

Endring i reglene om foreldreansvar

Foreldreansvar i Norge Formålet med lovendringene er å likestille foreldre mer. En av endringene er at alle blivende foreldre automatisk…

Hva er god nok omsorg?

Hva er god nok omsorg?

Blir omsorg tatt på alvor Barnevernloven fastslår at forvaltningsloven gjelder også for barnevernstjenesten. Med dette følger det at barnevernstjenesten har…

Barns rett til advokat med barnevernet

Barns rett til advokat med barnevernet

Har barn rett til advokat med barnevernet? Barns rett til å uttale seg og medvirke i egen sak er en…

Fortsatt for lite samvær

Fortsatt for lite samvær

Har vi for lite samvær? Fortsatt opplever vi at barnevernet med deres advokater ikke har tatt innover seg innholdet i…

Tvangsadopsjon

Tvangsadopsjon

Tvangsadopsjon er det mest inngripende forvaltningen kan foreta seg i en barnevernssak. Tvangsadopsjon medfører at alle bånd mellom barnet og…

Samvær etter omsorgsovertakelse

Samvær etter omsorgsovertakelse

Etter omsorgsovertakelse er hovedregelen at det skal være samvær. Både barn og foreldre har rett til dette, jf. barnevernloven §…

Hva ligger i foreldreansvaret etter omsorgsovertakelse?

Hva ligger i foreldreansvaret etter omsorgsovertakelse?

Utenom at det kan kreves oppfostringsbidrag av foreldre med foreldreansvar mens barn er under barnevernets omsorg, jf. lovens § 9-2,…

Tilbakeføring av omsorg

Tilbakeføring av omsorg

msorgsovertakelse er som nevnt et av de mest inngripende tiltak som barnevernet kan benytte seg av. Likevel er det slik…

© 2025 Svortevik Solutions